Karl-Erik Nordström

Efternamn

Nordström

Förnamn

Karl-Erik

Titel

Fotograf

Levnad (slut)

1969

Alternativt namn1

Kalle Nordström

Hem land

Sverige

Hem län

Kristianstads

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Villands

Hem kommun

Kristianstads

Hem socken

Heliga Trefaldighet

Hem ort

Kristianstad

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Fotograf

Anmärkning

Den ledande fotografen i Kristianstad under 1950- och 1960-talen var Kalle (Karl-Erik) Nordström, mer känd under firmanamnet Polyfoto. Polyfoto hade ett avtal med Kristianstadsbladet om att göra deras bilder. Eller annorlunda sett: Polyfoto var Kristianstadsbladets fotoavdelning. Kalle Nordström dog 1969 och då började firman gå sämre. Fotografen Bo Ingvar Jönsson som började arbeta hos Nordström 1960 drev firman till 1972 då den gick i konkurs.

Kommentarer

Bo Ingvar Jönsson

Bo Ingvar Jönsson avatar
2018-12-26 12:04

Karl-Erik Nordström startade Polyfoto på 40-talet på Ö Storgatan 26. En liten porträttatelje, fotolabb och reportagefoto runt kristianstadsbygden. I Kristianstad gavs tre dagstidningar ut: Kristianstads Läns Tidning, Läns-Demokaraten och Kristianstadsbladet. Deras behov av bilder från aktuella händelser ombesörjdes av Kalle Nordström och hans fotografer. Läns-Tidnigen lades ner -53 och Länsdemokraten -57, kvar var Kristianstadsbladet. För att överföra foto till pappers-tidningen lämnades bilden för rastering och tillverkning av kliché hos någon a stadens kemigrafiska anstalter. I slutet på 50-talet kom en revolutionerande maskin från tyska HELL som avsökte bilden med en ljusstråle och direkt omvandlade ljusimpulser till en nål som gjorde en rasterad bild på en tunn plastskiva. Från bild till kliché på någon minut. Bilder tagna på kvällen kunde publiceras följande morgon i Bladet. Efterfrågan på bilder från aktuella händelser blev stor. Polyfoto träffade avtal med Bladet om att ombesörja redaktionens bildbehov, framkalla och kopiera korrespondenternas filmrullar och tillverka klicheér i maskinen, som var placerad i anslutning till redaktionen på Nya Boulevarden.

"Överblivna" journalister från nedlagda Länstidningen och Länsdemokraten blev korrespondenter för malmötidningarna Sydsvenskan, Kvällsposten och Arbetet och deras behov av bilder och reportage från nordöstra hörnet av Skåne ombesörjdes naturligtvis av Polyfoto. Rikstidningarna var också Polyfotos kunder och DN-Expressen placerade telefotosändare hos Polyfoto för att snabbt få tillgång till nyhetsbilder.  

Polyfotos ställning att leverera nyhetsbilder till både Bladet och till dess konkurrenter blev svår och avtalet med Kristianstadsbladet upphörde 1961. Polyfoto införlivade konkursade Lindells Foto och Otto Larssons porträttateljé något år senare och företaget ombildades till Allfoto och drev Bildbyrå, Porträttateljé och Fotobutik under hela 60-talet. Verksamheten fortsatte några år efter Kalle Nordströms död i mars -69 tills företaget gick i konkurs -75. Då hade bildbyråverksamheten lagts ner -73 och efter konkursen blev det Birgit Jehlbo ägare tlll porträttateljén och Kenneth Borrfors tlll Allfotos butik och Bengt Bengtsson till fotolabbet. 

1972 slutade Bo Ingvar Jönsson sin anställning hos Allfoto och startade firman Jönsson Bilder och i slutet av 70-talet sålde Bengt Bengtsson bildarkivet från 1951 - 1972 till Bo Ingvar Jönsson, som överlät arkivet till Regionmuseét 2009. 

Svara

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!