Axel Kleimer

Efternamn

Kleimer

Förnamn

Axel

Titel

Konstnär

Levnad (start)

1881

Levnad (slut)

1945

Alternativt namn1

Axel Nilsson Kleimer

Hem land

Sverige

Hem län

Malmöhus

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Oxie

Hem kommun

Malmö

Hem ort

Malmö

Födelse land

Sverige

Födelse län

Kristianstads

Födelse landskap

Skåne

Födelse härad

Villands

Födelse kommun

Kristianstads

Födelse socken

Heliga Trefaldighet

Födelse ort

Kristianstad

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Konstnär

Anmärkning

Axel Kleimer, målare, tecknare, född i Kristianstad 1881, död i Malmö 1945.
Utbildning: har studerat vid Konstakademien i Stockholm och i utlandet. Han har utfört landskap, hamnbilder och torgscener, de sistnämnda gärna med blomsterstånd. Formatet är vanligen litet, färgen särdeles harmonisk. Kleimer utförde även adresser, reklamteckningar etc. (Ur Biografisk handbok över Svenska konstnärer, 1990).

Axel Kleimers far var en känd byggmästare i Kristianstad - Anders Nilsson, vilken sedan tidigare hade en son som var arkitekt och två döttrar - Agda och Ingeborg Nilsson. Agda och Ingeborg var lekkamrater till Sixtern Sparres barn.

Kleimer gick på Konstakademien i Stockholm. 1901-1906 utbildade han sig i porträttmåleri hos Oscar Björk. Studerade i Paris vid Colarossi och i London. Var i USA 1907-1910, där han försörjde sig som dekorationsmålare. Han kom till Kristianstad och hade konstskola på Centralskolans vind där bl a Agda Holst och Emilia Lönblad var elever. Hans måleri bestod av försiktigt friluftsmåleri, realistiskt landskapsmåleri samt stadsmotiv.

Kleimer framträdde både som landskaps- och porträttmålare, i förra fallet främst med motiv från Söderslätt samt med hamn- och gatubilder från Venedig och Malmö. Inom föreningslivet var Kleimer en eftersökt karikatyrtecknare.

Övriga anmärkningar

Gift med Thelma.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!