Elsa Pärs Berglund

Typ av person

Fysisk person

Efternamn

Pärs Berglund

Förnamn

Elsa

Levnad (start)

1920

Levnad (slut)

2005

Hem land

Sverige

Födelse land

Sverige

Födelse län

Skåne

Födelse landskap

Skåne

Födelse ort

Helsingborg

Kön

Kvinna

Verksamhet / yrke

Konstnär

Berättat

Elsa Pärs Berglund blev på 1970-talet mest känd för sina politiskt influerade gobelänger, men på senare år även för sina mycket upskattad dammastvävar, och hon uppvisade stor konstnärlig skicklighet inom flera äldre vävningstekniker som dammast, finnväv och dukagång. Samtidigt kom Elsa att förnya dammastkonsten genom att införa en ny teknik som tillät henne att kringgå de återkommande sk "rapporterna". Hon blev istället fri att skapa egna motiv utan sk rapporttvång. Mig veterligen har ingen tidigare använt sig av detta sätt att kringå den klavbundna upprepningen som traditionellt alltid varit förbunden med dammastkonsten, och kände sig därför mycket friare i sitt konstnärliga skapande.

Det finns en film om Elsa vid sin vävstol, och den har visats i TV gjord på 80-talet. Filmen heter "Vävens budskap" Jag tror att Anders Wahlgren har gjort den.

Elsa presenterades ganska utförligt förra året i en bok utgiven 2018 av Riksarakivet Landsarkivet i Götebrog (Arkiv i Väst 22). Boken heter: Hundrade och en Göteborgskvinnor.

Delad information i databasens kommentarsfält 2019-06-18

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!