Berndt Friberg

Efternamn

Friberg

Förnamn

Berndt

Levnad (start)

1899-tal

Levnad (slut)

1981-tal

Verksamhet / yrke

Keramiker

Anmärkning

1934 fick Berndt Friberg anställning på Gustavsberg som drejare åt den konstnärlige ledaren Wilhelm Kåge. Tack vare Friberg så kan man från 1934 notera en kvalitetshöjning av Kåges konst. 1937 började Friberg även dreja åt Stig Lindberg.
Fribergs debut som konstnär kom 1941 när han ställde ut sina egna alster i Gustavsbergs butik på Birger Jarls-gatan i Stockholm tillsammans med Calle Blomqvist och Stig Lindberg. Den första separatutställningen på NK i Stockholm 1954 blev en stor succe.
Friberg inspirerades av det kinesiska stengodset från Songdynastin (960-1279) och han tillverkade allt från miniatyrer till stora golvvaser. Han blev en mästare på glasyr som till en början var matta, s.k. harpälsglasyrer, men från 1960-talet och framåt kom de blanka glasyrerna med namn som oxblod och aniara. 1957-1958 började Friberg arbeta med geometriska mönster i glasyren.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!