Bernhardina Sjöberg

Efternamn

Sjöberg

Förnamn

Bernhardina

Titel

Fröken

Levnad (start)

1849

Hem land

Sverige

Hem län

Skåne

Hem landskap

Skåne

Hem kommun

Kristianstads

Hem ort

Roalöv

Kön

Kvinna

Verksamhet / yrke

Lärarinna

Anmärkning

Bernhardinas far åkte till Amerika av okänd anledning, modern fick ta anställning, och dottern skickades till barnhemmet i Kristianstad. Vid hennes första jul där, när hon var 4-5 år gammal, fick hon dockan Concordia av hemmets styrelseordförande, generalmajor Sjöcrona (som gav dockan sitt namn). B. var duktig i skolan, och generalmajoren såg till att hon fick gå på seminariet. Hon blev småskollärarinna i Roalöv, Färlövs församling. Dockan följde med henne, och hade hedersplatsen i det lilla lärarinnehemmet. Mor Sjöberg flyttade också in.

Övriga anmärkningar

En dag bestämde sig Bernhardina för att åka till Amerika. Hon lämnade sin mor hos en släkting i Krstd, och Concordia gav hon till den yngsta flickan på Sigfridsfält, Anna. Bernhardina kom till Sverige en gång, men återvände till Amerika. Anna hade dockan så länge hon levde, därefter tog hennes syster Elna Persson över den.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!