Augusta Schmiterlöw

Efternamn

Schmiterlöw

Förnamn

Augusta

Titel

Frk

Levnad (start)

1879

Levnad (slut)

1968

Alternativt namn1

Scmiterlöws sterbhus

Hem land

Sverige

Hem län

Kristianstads

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Villands

Hem kommun

Kristianstads

Hem socken

Heliga Trefaldighet

Hem ort

Kristianstad

Hem fastighetsbeteckning

Lastageplatsen 3

Födelse land

Sverige

Födelse län

Kristianstads

Födelse landskap

Skåne

Födelse härad

Villands

Födelse kommun

Kristianstads

Födelse socken

Norra Strö

Födelse ort

Lilla Ströö

Födelse fastighetsbeteckning

Lilla Ströö herrgård

Kön

Kvinna

Anmärkning

Gåvan genom Augusta Schmiterlöws sterbhus.

Släkten Schmiterlöw var adlig. Augusta var ogift dotter till Christoffer S. (1847-1926), major och stabschef hos general Sjöcrona vid dragonregementet, och hans hustru Anna Henrika Filippina Berch (1853-1932). De bodde på Lilla Ströö, Kristianstad, som de övertagit efter friherre Rålamb. En del av dennes ägodelar följde med, och hamnade så småningom i museets ägo, bl a en grönklädd länsstol med det Rålambska vapnet och en kopparsticksamling. Museet fick major Schmiterlöws rum komplett i gåva. På modellen över Lilla Ströö herrgård, som finns på Nordiska museet och är publicerad av Sigurd Wallin i Fataburen, finns kopparsticken med på väggen i majorens rum. Han var en ivrig jägare och var med på kungajakter. Han lämnade efter sig en rad jakttroféer.

Övriga anmärkningar

Augustas bostad på Lastageplatsen kallades först Virginska flickskolan, sedan Schmiterlöwska huset och senare Hamiltonska huset. Schmiterlöws bodde på bottenvåningen. Augusta sålde fastigheten till Bongs Boktryckeri, men fick bo kvar gratis till sin död. Fastigheten köptes sedan av paret Hamilton.
Augusta hyrde ut rum under beredskapstiden. Hon var mycket enkel, religiös och gick i kyrkan varje dag. Hon var också helt ointresserad av kläder, men ändå accepterad av societeten. Familjen hade släktingar i Tyskland. Augusta hade en bror som var pianist och dog ung. Hon hade en trotjänarinna som hette Justina. Släktarkivet har överlämnats till hennes släkting i Tyskland.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!