Hans Krondahl

Efternamn

Krondahl

Förnamn

Hans

Titel

Professor

Levnad (start)

1929

Hem land

Sverige

Hem län

Kristianstads

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Albo

Hem ort

Brösarp

Kön

Man

Anmärkning

Professor i textilkonst vid universitetet i Göteborg, 1988-1994.
Utbildning: Konstfackskolan, Stockholm, examen 1959.
Offentliga beställningar och forskaruppdrag i utlandet.
Varit verksam inom området textilkonst och textil formgivning i en rad olika tekniker och uttryck. Skapat en rad stora vävnader för offentliga miljöer, men också många kollektioner av mönster för industriproducerade textiltryck.
Hans Krondahl utbildade sig på textilavdelningen på Konstfackskolan i Stockholm 1955-60 och i muralmålning vid Konsthögskolan 1972-73. Från 1960 hade han en egen textilverkstad, åren 1966-98 belägen vid Alunbruket i Andrarum. Hans Krondahl har framställt monumental textil bildkonst för offentliga miljöer i form av bildvävnader, ridåer, applikationer och textiltryck samt liturgiska textilier.

Han har också arbetat som formgivare för industriproduktion. Han samarbetade med NK:s Textilkammare, Borås Wäfveri och Katja of Sweden/MMT. Han har från 1960-talet varit verksam som lärare i textilkonst vid olika skolor,senast innehavare av en professur i textilkonst vid Göteborgs universitet 1988-94. År 1965 fick han Lunningpriset och 2002 tilldelades han Prins Eugen-medaljen.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!