Klippans Läderfabrik

Efternamn

Klippans Läderfabrik

Alternativt namn1

Klippands Chromläderfabrik

Hem land

Sverige

Hem län

Kristianstads

Hem landskap

Skåne

Hem kommun

Klippans

Hem ort

Klippan

Verksamhetstid (start)

1906

Verksamhetstid (slut)

1988

Anmärkning

Klippans Läderfabrik, som grundades 1906 i skånska Klippan var landets första kromläderfabrik. Företaget startades av patron Johan Jacobson i Ängelholm i samarbete med den österrikiske garveriteknikern Egon Höning. Det hette ursprungligen Klippans Chromläderfabrik. Verksamheten startade med ett 15-tal anställda.
De första åren tillverkades enbart ovanläder till skor, men sedan kom även produktion av maskinremmar och portfölj- och bokbinderiläder in i bilden. Namnet Klippans Läderfabrik antogs 1938. 1940 köptes verksamheten upp av Grönvalls Läderfabrik i Ängelholm.
Klippans Läderfabrik var länge en av de största arbetsgivarna i Klippan och hade i början av 1980-talet nära 200 anställda. Men det rådde stor överkapacitet i världen inom läderbranschen och under loppet av 80-talet gick det snabbt utför. 1988 upphörde produktionen i Klippan och några år senare även i Ängelholm. Läderfabrikens byggnader i Klippan revs 2010.
Arkivhandlingarna efter Klippans Läderfabrik finns förvarade hos Skånes Näringslivsarkiv i Helsingborg.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!