Tora Vega Holmström

Efternamn

Holmström

Förnamn

Tora Vega

Titel

Målare

Levnad (start)

1880

Levnad (slut)

1967

Hem land

Sverige

Hem län

Malmöhus

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Torna

Hem kommun

Lund

Hem ort

Lund

Födelse land

Sverige

Födelse län

Malmöhus

Födelse landskap

Skåne

Födelse kommun

Burlöv

Födelse ort

Åkarp

Kön

Kvinna

Verksamhet / yrke

Målare

Anmärkning

Tora Vega Holmström, född 1880 i Åkarp, död 1967 i Lund. Föräldrar: folkhögskolerektor fil. doktor Leonard Holmström och Hedvig Nordström. Målare.
Utbildning: Studier vid Gipsskolan i Köpenhamn 1896-97, Valand för Carl Wilhelmsson 1900-02, för Adolf Hölzel i Dachau 1903, Academie Colarossi i Paris 1907 och i Stuttgart 1924.

Expressionistiskt måleri (porträtt av barn och mödrar, stilleben, landskap) med fast uppbyggda former och en ytdekorativ bildorganisation. Koloriten är lysande stark och klar, speciellt i de exotiska motiven. (Ur Natur och Kulturs konstnärslexikon, Svensk konst under hundra år, 1982).

Debuten skedde med Skånska konstnärslaget i Malmö 1906, tillhörde Konstnärsgruppen 1913, deltog med dem i Baltiska utställningen i Malmö 1914, samt i gruppen De tolv.

Övriga anmärkningar

207 möttes Tora Vega Holmström och Ellen Trotzig i Paris då de tecknade kroki för Christian Krogh på Academie Colarossi, blev senare vänner.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!