Martin Emond

Efternamn

Emond

Förnamn

Martin

Levnad (start)

1895-10-21

Levnad (slut)

1965

Hem land

Sverige

Hem län

Malmöhus

Hem landskap

Skåne

Hem härad

Rönnebergs

Hem kommun

Landskrona

Hem ort

Landskrona

Födelse land

Sverige

Födelse län

Malmöhus

Födelse landskap

Skåne

Födelse socken

Sireköpinge

Födelse ort

Tågarp

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Konstnär

Anmärkning

Martin Emonmd var son till tunnbindaren Lars Jönsson och Johanna Johnsdotter i Tågarp, Sireköpinge fs, Skåne. Utbildade sig till teckningslärare vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm och genomgick därefter Kungliga Konsthögskolan för bland andra Olle Hjortzberg. Under 1920-talet gjorde han många studieresor, men till skillnad från de flesta unga svenska konstnärer vid denna tid, reste Martin Emond inte till Frankrike. Hans resor gick istället till Tyskland och Österrike. Han influerades av den tidiga tyska expressionismen och Oskar Kokoschka.
Martin Emond var alltsedan debuten 1922 en mycket flitig utställare, inte minst med gruppen "Nio Unga" samt utställningsföreningen Färg och Form. Han var produktiv och en av de mer framträdande skildrarna av det skånska landskapet.
Utförde bland annat glasmålningar i Brågarps kyrka och i Sankta Maria kyrka i Helsingborg. Illustrerade också Gabriel Jönssons diktsamling Himmel och blandsäd (1946).

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!